Sunday, July 22, 2012

Cara daftar dan menggunakan Maybank2u Online Banking

 Semenjak saya menggunakan Maybank2u, segala urusan perbankan saya menjadi sangat mudah. Saya hanya perlu duduk di depan komputer, layari internet dan voila segala urusan saya selesai. Sebagai seorang pelajar dan blogger, saya selalu melakukan :

1.Pembayaran bil internet, elektrik, air dll

2.Pembayaran sewa rumah

3.Pembelian hosting & domain

4.Pembelian online (topup, hardware komputer, handphone dll)

Langkah-langkah membuka akaun Maybank2

1.Pergi ke mesin ATM Maybank

2.Pilih menu Maybank2U3.Pilih menu daftar TAC telefon bimbit4.Masukkan no handphone anda dan pilih YA5.Sekarang pilih menu Pin Laluan Maybank2u6. Masukkan PIN laluan Maybak2u yang anda mahu. Anda akan diminta memasukkan semula PIN tersebut sebagai langkah keselamatan.7.Siap proses pendaftaran di ATM!

8.Sekarang akses internet dan buka laman web maybank http://www.maybank2u.com.my/

9.Klik pada First time login please click here
10. Untuk Access Number, masukkan no kad ATM anda. Untuk PIN pula, masukkan no PIN yang anda daftar di ATM (Langkah 6)11.Sekarang pilih username dan password yang anda mahu gunakan untuk akses akaun Maybank2u anda.12.Siap! Anda boleh login ke akaun Maybank2u anda menggunakan username dan password pada langkah 11.

Apa itu TAC?

Setiap kali anda melakukan urusan perbankan yang melibatkan pengeluaran duit anda, Maybank2u akan menghantar TAC number ke telefon bimbit anda. Untuk mengesahkan urusan perbankan tersebut, anda perlu memasukkan TAC number yang telah dihantar. Setiap TAC number adalah berbeza setiap kali anda melakukan aktiviti online banking, oleh itu Online Banking adalah selamat selagi username, password dan juga telefon bimbit anda tidak dicuri.

Cara check balance akaun anda & melihat transaction history

Anda mahu melihat baki dalam akaun anda?
Login dan klik pada Accounts & Banking
Baki akaun anda akan dipaparkanSekiranya anda mahu melihat transaction history iaitu rekod aktiviti duit keluar masuk akaun anda, klik pada Wadiah Savings AccountDan klik pada Transaction History. Segala aktiviti debit dan kredit akaun anda akan dipaparkan.

Cara beli topup online


Anda dapat membeli topup dengan mudah menggunakan Maybank2u. Klik pada Buy OnlineJika anda seorang pengguna Celcom, pilih prepaid topup with pin.

Pilih dan continue.

Pilih jumlah topup yang anda mahukan.

Continue

Klik pada Request a TAC number.

Sekarang TAC number akan dihantarkan ke telefon bimbit yang anda telah daftarkan pada langkah3 dan langkah 4.
Masukkan TAC yang telah dihantar klik Confirm.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...